Razno

Velik uspeh folklorne skupine !

Folklorna skupina Svoboda Mengeš, se je z močnega mednarodnega folklornega festivala v Sarimsakliju v Turčiji, vrnila s pokalom. Med 22 skupinami iz 12 držav, je v tekmovalnem delu osvojila odlično tretje mesto! Zmagali so "bojno razpoloženi" folkloristi iz Senegala, drugi so bili, s skorajda 50 člansko zasedbo, Grki. Uspeh je toliko večji, ker so za seboj pustili profesionalne zasedbe iz Slonokoščene obale in Nigerije. Brez odličja so ostali favoriti Srbi, ki so na festivalu sodelovali s kar šestimi skupinami.

Neverjeten uspeh gre najbrž pripisati dejstvu, da je med Mengeškimi folkloristi ves čas vladalo pozitivno in kolegijalno vzdušje, ki so ga profesionalno znali prenesti tudi na oder. Po odličnem revijalnem nastopu, se je folkloristom posrečil še nastop v tekmovalnem delu. Odplesali so brezhibno, z veliko spontanosti in igre, kar je navdušilo tekmovalno komisijo.

Sicer pa je sam festival minil v prijetnem vzdušju, z veliko druženja, športnih aktivnostih in zabave. In najpomembneje, vrnili so se srečno in zdravi, z novimi izkušnjami in plani za v naprej.

Free Joomla Lightbox Gallery

Festival Trzinska pomlad

Trzin, 2.7.2010. Mengeški folkloristi so se udeležili 9. Menarodnega folklornega festivala-Trzinska pomlad 2010. Na festivalu so nastopili skupaj z folkloristi iz Indonezije, Madžarske, Bosne in Hercegovine in domačimi folkloristi iz Trzina. Gre za zelo velik festival, ki vsako leto privabi uveljavljene in kakovostne folklorne skupine in ki privabi ogromno število gledalcev, navdušenih nad prikazanim.

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Predstavitev Folklorne skupine

Folklorna skupina Svoboda Mengeš deluje že od leta 1974. Ves ta čas s svojim zavzetim delom drži visoko raven posredovanja slovenskega ljudskega plesnega izročila. Trenutno imajo 35 aktivnih članov, od tega 29 plesalk in plesalcev ter 6 glasbenikov. Povprečna starost plesalcev je 36 let. Redno se udeležujejo raznih mednarodnih folklornih festivalov. Tako so v letu letu 2007 odšli na mednarodni folklorni festival v Adano v Turčiji, leta 2008 zelo uspešno gostovali na mednarodnem folklornem festivalu v Srbiji, nastopali so tudi v Bruslju in bili gostje narodnozabavne prireditve Musikantenstadl v Avstriji. V letu 2010 so bili na turneji v Maroku. V povprečju letno izvedejo preko preko 25 nastopov. Program skupine zajema vsa območja slovenskega narodnostnega ozemlja, s kar osmimi različnimi koreografijami in sicer: Mengeški plesi, Ta potrkana (Gorenjski plesi), Ples z pogačo in majoliko (Gorenjski plesi), Belokranjski plesi, Primorski plesi, Prekmurski plesi, Štajerski plesi in Poljanski plesi Glasbena spremljava obsega tri harmonikaše, kontrabasista in dva klarinetista.Garderoba obsega gorenjske, primorske, štajerske, prekmurske, belokranjske in poljanske noše.

Mengeški folkloristi na turneji v Turčiji

Mengeški folkloristi so trenutno, od 18. do 25. septembra, na mednarodnem folklornem festivalu v Turčiji. V družbi 20 skupin iz 12 držav se bodo poleg uradnega dela tokrat prvič preizkusili tudi v tekmovalnem delu. Kako jim bo šlo, bomo sproti poročali, zaenkrat pa v fotogaleriji le utrinki iz potovanja v Turčijo, na katerega so se odpravili kar s tremi avtodomi in tudi srečno prispeli po 27 urah vožnje.

Vaje folklorne skupine

Vaje folklorne skupine so vsak ponedeljek, od 20.30 do 22.00 ure, v prostorih stare knjižnice, pod plesno dvorano v Mengšu.

Novi člani bodo imeli vaje vsak četrtek, od 20.30 do 22.00 ure v plesni dvorani, nad staro knjižnjico v Mengšu.

Pridite nas pogledat in se nam pridružite.

More Articles...

  1. Vodstvo skupine