Folklorna skupina

koncert ob 40 letnici

Obeležitev 40. obletnice Folklorne skupine Svoboda Mengeš

 

40. obletnica obstoja in delovanja je jubilej, ki ga je vredno obeležiti s prav posebnim praznovanjem. Folklorna skupina KD Svoboda Mengeš, ga je s slovesnim koncertom praznovala v soboto, 06.04.2013, v Kulturnem domu Mengeš. Koncert so pripravili člani skupine, pod vodstvom strokovnega vodje Eda Revna in predsednika skupine Zorana Jagodiča.

 

Mengeški folklorniki in folklornice so se predstavili s primorskimi in belokranjskimi plesi, posebnost večera v čast praznovanja pa so bili  plesi iz Mengša in okolice.  Koreografijo, ki je zajemala vse plese, ki so se plesali v starih časih na tem območju, štajeriš, mrzulin, šuštar polko, mazurko in navadno polko, je pripravil Edo Reven. Obiskovalci polno zasedene dvorane v Mengšu so lahko podoživeli, da je mladina v Mengšu v starih časih plesala zelo lepe in atraktivne plese in da so si znali prijetno popestriti čas, ko so si lahko oddahnili od dela. Plesi iz Mengša in okolice pa so bili še posebna paša za oči, ker so se plesalke in plesalci predstavili v popolnoma novih pražnjih oblačilih, ki so podoba oblačil, ki so jih Mengšani nosili ob svečanih priložnostih, v obdobju med letoma 1870 in 1920.

Da je bilo praznovanje še bolj svečano, so se mengeškim folkloristom na odru pridružili tudi »Žlahtni« folklorniki KD Svoboda Mengeš, ki jih je za to priložnost zbral in vodil mengeški župan, gospod Franc Jerič. Ker je za obstoj plesne tradicije v Mengšu zelo pomemben tudi podmladek plesalcev, so se z dvema prisrčnima točkama predstavili tudi najmlajši, člani Otroške folklorne skupine KD Svoboda Mengeš, pod vodstvom Boštjana Sveteta.

Visoki jubilej so s svojimi točkami in sodelovanjem počastili še: Otroška folklorna skupina Domžale, pevci Mešanega pevskega zbora KD Mengeš in pevska skupina Rž iz Loke pri Mengšu.

40 let delovanja pomeni tudi dolgoletno aktivno sodelovanje in delo posameznikov, ki so se jim na ta poseben večer podelila priznanja za njihov prispevek za uspešno delovanje Folklorne skupine KD Mengeš.

Posebna gostja večera je bila gospa Štefka Mlakar, ki velja za pobudnico oziroma idejno vodjo nastanka folklorne skupine v Mengšu. Gospa nam je s svojo prisrčnostjo, dobrovoljnostjo in posebno življenjsko močjo pokazala, da le prizadevno delo, vztrajnost in neomahljivost vodita do 40-letnega uspešnega delovanja skupine, ki s poustvarjanjem domačega plesnega izročila ohranja in obuja kulturno življenje iz preteklosti.

 

Prav vsi nastopajoči so ogreli srca in dlani obiskovalcev, ki so nastopajoče nagradili z glasnim in dolgim aplavzom. Prireditev so gostje in obiskovalci zapuščali veseli in zadovoljni, saj so jim vsi nastopajoči skupaj pripravili slovesen, zabaven in kulturno bogat večer.

Subcategories