Aktualno

1. letni koncert VOX CAMERATA

V koncertni dvorani gradu Jablje, je odzvenel prvi letni koncert Komornega zbora Vox camerata, Kulturnega društva Svoboda, pod vodstvom Nane Weber. Domači zbor je v goste povabil MPZ Šmartno ob Paki, zmagovalce oddaje Spet doma 2009, RTV SLO. Bil je lep, prelep glasbeni dogodek, poln čustev in energije. Pevci in pevke obeh zborov so pripravili  vsebinsko izredno bogat program, ki nas je napolnila z melodijami, ki so v nas odzvanjale še dolgo po koncertu.

Veseli smo lahko, da imamo v Mengšu zbor takšne kvalitete in prisrčnosti. Želimo jim še mnogo tako lepih in kakovostnih letnih koncertov.

 

 

  

Free Joomla Lightbox Gallery

Mengeški folkloristi na regijskem srečanju odraslih folklornih skupin

V nedeljo, 9. maja 2010, je pod okriljem JSKD-ja, potekalo letošnje srečanje odraslih folklornih skupin Gorenjske regije, ki je bilo v KD na Slovenskem Javorniku. Na njem se je predstavilo devet izbranih folklornih skupin, ki so bile najboljše na medobčinskih srečanjih. Mengšani so se naprej uvrstili iz medobčinskega srečanja folklornih skupin občin Mengša, Kamnika, Domžal, Grobelj, Trzina in Komende. Nastopajoče folklorne skupine in program na Slovenskem Javorniku:  1. Folklorno društvo Preddvor, odrasla sekcija- odrska postavitev: Ofiranje  2. FS KD Svoboda Mengeš- odrska postavitev: Belokranjski plesi   3. Odrasla folklorna skupina Karavanke- odrska postavitev: Če'b godcev ne blo, b'sedel za pečjo   4. Folklorna skupina društva upokojencev Naklo- odrska postavitev: Kaj si Micka tak' gizdava?  5. Foklorna skupina Strmol- odrska postavitev: Pa sem fantič vesel  6. Folklorna skupina Sava Kranj- odrska postavitev: Dobrepoljska ohcet   7. Študentska AFS Ozara Kranj- odrska postavitev: Dolžnjejk (prekmurski plesi)   8. Folklorna skupina Triglav- odrska postavitev: Štrene vijemo   9. Članska AFS Ozara-odrska postavitev: Godovanje

Na reviji je bilo videti zelo veliko dobrih skupin, ki so navdušile z izvirnostjo koreografij. Še vedno velja, da ima Gorenjska ta trenutek največ dobrih folklornih skupin, ki vsako leto navdušujejo z izvirnostjo in kakovostjo programa.

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Folklorna skupina se je vrnila iz Maroka


Folklorna skupina Svoboda Mengeš, je uspešno zaključila letošnji največji projekt. Vrnila  se je z 5 dnevne turneje, z mednarodnega folklornega festivala v Marakešu, v Maroku.Tokrat smo bili edini predstavniki Evrope, saj so ostali povabljeni odpovedali udeležbo, očitno pa smo le Slovenci verjeli, da nam tudi vulkanski prah ne more preprečiti udeležbe na tem velikem festivalu.Na štirih nastopih smo predstavili gorenjske, primorske in belokranjske plese.Organizatorji so poskrbeli, da smo se počutili zares enkratno tako tam, kjer smo bili nastanjeni, kot tudi na samem nastopu. Naše nastope se je namreč ogledalo več tisoč gledalcev. To je enkraten občutek, ki ga je težko opisati z besedami. Vtisi vseh udeležencev se še zbirajo, vsi pa smo enotnega mnenja, nepozabno, enkratno, čudovito.

 

P1050400_1024_x_768

Plesati pred več tisoč gledalci požene veliko adrenalina po žilah...

P1050165_1024_x_768

Turneje se veikokrat začnejo s kulturnim šokom, ko je vse novo in tako zelo drugačno, da se marsikdo vpraša, kaj mu je vsega tega treba bilo....

 P1050095_1024_x_768

Krotilci kač, napovedovalci prihodnosti, glasbeniki, akrobati, plesalci, to je Marakeš. Zelo star, skrivnosten in nemiren.

P1050091_1024_x_768

Marakeš-sobivanje neverjetno bogatih in tistih najbolj revnih, umazanija, hektičen promet, drugi zvoki, okusi, vonjave, drugačna pravila obnašanaja in oblačenja, drugačni obrazi... nič ni tako kot doma. A po nekaj dneh se stvari normalizirajo, kulturni šok je vse manjši in na nas je celo zelo dobro vplival.  Domov smo se vrnili bolj odprti in dojemljivi za drugačnost....

p1050117

Prva noč v hotelu nas je prestavila v pripovedko iz Tisoč in ene noči....

p1050132

p1050180

p1050239

p1050450

p1050509

pozdrav od upana menga pred odhodom

 p1050608

Galerija 

  

Free Joomla Lightbox Gallery

Občni zbor KD Svoboda

Mengeš, 12.marec 2010-V prostorih stare knjižnice, je potekal redni letni občni zbor Kulturnega društva Svoboda. Člane in goste je pozdravil in predsednik društva, Edo Reven, nato je sledila izvolitev organov občnega zbora. Mesto delovnega predsednika je zasedla Germana Leben, člana Franc Meglič in Zoran Jagodič, mesto zapisnikarja pa je pripadalo Justini Koželj. Na predlog izvšnega odbora so sprejeli sklep, da se ustanovi nov Komorni zbor, ki bo deloval kot samostojna sekcija. To je že četrta aktivna sekcija v okviru KD Svoboda. Iz poročila, ki ga je podal predsednik društva, Edo Reven, je bilo razvidno, da je bilo društvo v preteklem letu precej delovno, predvsem pevci so imeli veliko napornega dela, saj so se kar 5x predstavili v oddaji »Spet doma« in tako predstavili Mengeš, kot glasbeno mesto. Tudi letos bo društvo zelo delovno in aktivno, saj folklorna skupina potuje v Maroko. Člane in goste je pozdravil tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič ter jim zaželel tako uspešno delo še naprej in veliko kulturnih dogodkov.

 

Člani in gostje Občnega zbora KD Svoboda Mengeš

 

delovno predsestvo občnega zbora

 

Predsednik KD Svoboda Edo Reven

 

Župan Franc Jerič ob svojem pozdravnem nagovoru

 

 

Nastop na reviji folklornih skupin

Folklorna skupina KD Svoboda Mengeš, se je udeležila območnega srečanje folklornih skupin, ki je pod nazivom »Pa se zopet zavrtimo v Domžalah«,  potekalo v soboto 6. marca, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Na srečanje so se lahko prijavile otroške, mladinske in folklorne skupine, ki delujejo na območju območnih izpostav Domžale in Kamnik. Mengeška folklora se je predstavila kar z dvema folklornima skupinama,  z odraslo in otroško. Odrasla skupina je zaplesala odrsko postavitev Mirka Ramovša belokranjskih plesov, v malce prirejeni izvedbi. Po oceni strokovnega spremljevalca revije, je bila plesna točka izvedena zelo kakovostno, se posebej pa je navdušila pevska točka Aj zelena je, katero je zapelo kar enajst mengeških folklornic. Otroška folklorna skupina, pa je prikazala zelo simpatično postavitev spleta pastirskih iger in plesov na Gorenjskem.
Skupaj je na reviji nastopalo sedem skupin, tri otroške in štiri odrasle folklorne skupine.
FS Mengeš se je predstavila z belokranjskimi plesi 
 
 
 Skupinska slika Folklorne skupine pred Kulturnim domom Franca Bernika v Domžalah